Στυτική δυσλειτουργία

Διάγνωση

Οι πρωτοποριακές μελέτες των Masters και Johnson ανέδειξαν 4 φάσεις στον κύκλο της σεξουαλικής απάντησης του άνδρα: επιθυμία, διέγερση, οργασμός και λύση.

Η ΣτΔ επηρεάζει σαφώς τη φάση της σεξουαλικής διέγερσης. Ωστόσο, μπορεί να επηρεαστεί και το σεξουαλικό ενδιαφέρον του άνδρα, αλλά και η ικανότητα του να έρθει σε οργασμό.

ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ

Η αδυναμία του ατόμου να κατανοήσει τις φάσεις τις σεξουαλικής απάντησης είναι δυνατόν να το κάνει να συγχέει τη ΣτΔ με προβλήματα ερωτικής διάθεσης, οργασμού και ανερέθιστης περιόδου, διαταραχές εκσπερμάτισης (πρόωρη ή γρήγορη) και καταστάσεις όπως η νόσος Peyronie (κάμψη πέους).

Η μείωση ή απουσία της γενετήσιας επιθυμίας  είναι σημαντικό να αναζητούνται στον ασθενή, διότι η οποιαδήποτε θεραπεία της ΣτΔ δε θα λύσει το πρόβλημα αυτό και έτσι θα συνεχίσει να προκαλεί άγχος και απογοήτευση στον άνδρα και τη σύντροφό του.

Ψυχοσεξουαλικό ιστορικό

Μεγάλη σημασία πρέπει να δίνεται στη λήψη του ψυχοσεξουαλικού ιστορικού και στην εκτίμηση της βαρύτητας της ΣτΔ. Εφόσον το άτομο είναι σεξουαλικά ενεργό βοηθά η χρήση ειδικών ερωτηματολογίων, όπως ο Διεθνής Δείκτης Στυτικής Δυσλειτουργίας (IIEF, IIEF-5) και ο Δείκτης Σκληρότητας Πέους (EHS).

Η παρουσία νυκτερινών και πρωινών στύσεων είναι μια σημαντική πληροφορία, διότι παραπέμπει σε ψυχογενή αίτια της ΣτΔ χωρίς ωστόσο να είναι απόλυτο. Η βαθμιαία εγκατάσταση και επιδείνωση της ΣτΔ συνήθως είναι γνώρισμα των οργανικών παθολογιών, όπως οι καρδιαγγειακές διαταραχές.

Πρόσθετοι παράγοντες που επηρεάζουν τη στύση

Είναι σημαντικό να διευκρινίζονται τυχόν αναφορές του ατόμου σε πρόωρη ή γρήγορη εκσπερμάτιση και σε αδυναμία επίτευξης στύσης για κάποια χρονική περίοδο μετά την εκσπερμάτιση (ανερέθιστη περίοδος). Η ανερέθιστη περίοδος μεγαλώνει καθώς αυξάνει η ηλικία και φυσιολογικά δυσχεραίνει την εμφάνιση στύσης.

Πολύ σημαντική φροντίδα του Ανδρολόγου αποτελεί η καταγραφή των συνοδών παθήσεων του ασθενή και των φαρμάκων που λαμβάνει συστηματικά.

Ένας μεγάλος αριθμός φαρμακευτικών σκευασμάτων ευρείας κατανάλωσης μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη στυτική λειτουργία:

  • Αντιϋπερτασικά (π.χ. θειαζιδικά διουρητικά, β-αποκλειστές κ.α.)
  • Αντικαταθλιπτικά (τρικυκλικά, εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης)
  • Αντιψυχωσικά (π.χ. νευροληπτικά κ.α.)
  • Αντιανδρογόνα (GNRH ανάλογα και ανταγωνιστές, αναστολείς 5-α ρεδουκτάσης)
  • Ναρκωτικά και ευφορικές ουσίες (π.χ. αλκοόλ, ηρωίνη, κοκαΐνη, μαριχουάνα, μεθαδόνη, συνθετικά ναρκωτικά, αναβολικά στεροειδή κ.α.)