ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Ο νέος κορωνοϊός στοχεύει και στα νεφρά

Η τεράστια εξάπλωση της νόσου COVID-19, που οφείλεται στο νεοφυή κορωνοϊό (SARS-CoV-2) αποτελεί ένα επείγον ζήτημα δημόσιας υγείας που έχει λάβει παγκόσμιες διαστάσεις (πανδημία). Οι πνεύμονες είναι ο πρωταρχικός «στόχος» του ιού και η οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια η κύρια αιτία θανάτου από τη νόσο. Φαίνεται όμως ότι υπάρχουν και άλλοι … + Περισσότερα “Ο νέος κορωνοϊός στοχεύει και στα νεφρά”

Αιματουρία: τί μπορεί να σημαίνει;

Η εμφάνιση αίματος στα ούρα είναι μια κατάσταση που πάντοτε χρήζει ιατρικού ελέγχου, είτε είναι μακροσκοπική (δηλαδή ορατή δια γυμνού οφθαλμού), είτε μικροσκοπική (δηλαδή ανιχνεύσιμη σε μικροσκοπική ανάλυση των ούρων). Να σημειωθεί ότι τα ούρα μπορεί να χρωματιστούν κόκκινα ή πορτοκαλί είτε λόγω κατανάλωσης συγκεκριμένων τροφών, όπως λ.χ. τα παντζάρια, … + Περισσότερα “Αιματουρία: τί μπορεί να σημαίνει;”

Η σημασία του πρώτου PSA & τα νέα δεδομένα του προληπτικού ελέγχου

Πολλές φορές άνδρες ασθενείς επισκεπτόμενοι το γενικό ιατρό ή έναν ειδικό παθολόγο ρωτούν πότε θα πρέπει για πρώτη φορά να εξετάσουν τον προστάτη τους. Ρωτούν επίσης πού μπορούν να κάνουν την εξέταση αυτή. Πολύ συχνά τελειώνοντας την πρώτη επίσκεψη στον Ουρολόγο ρωτούν: “πότε θα τα ξαναπούμε, γιατρέ;”. Τα ερωτήματα αυτά … + Περισσότερα “Η σημασία του πρώτου PSA & τα νέα δεδομένα του προληπτικού ελέγχου”

Κρουστικά κύματα χαμηλής έντασης: Μια καινοτόμος θεραπεία!

Το σύνδρομο του ουρολογικού χρόνιου πυελικού άλγους (ΣΟΧΠΑ) συνιστά μια ετερογενή και πλειομορφική νοσολογική οντότητα που ταλαιπωρεί ένα σημαντικό ποσοστό του ανδρικού πληθυσμού. Στη διαγνωστική «ομπρέλα» του ΣΟΧΠΑ εμπίπτουν όλοι οι ασθενείς που έχουν κατά καιρούς διαγνωστεί με χρόνια μη μικροβιακή προστατίτιδα ή προστατωδυνία. Συμπτώματα συνδρόμου χρόνιου πυελικού άλγους & χρόνιας … + Περισσότερα “Κρουστικά κύματα χαμηλής έντασης: Μια καινοτόμος θεραπεία!”

6+1 Μύθοι και Αλήθειες για την Πρόωρη Εκσπερμάτιση

Η Πρόωρη Εκσπερμάτιση (ΠΕ) θεωρείται η πιο συχνή σεξουαλική διαταραχή του άνδρα. Παρ’όλο που αποτελεί μία συχνή κατάσταση καθώς συναντάται στο 31% του ανδρικού πληθυσμού παγκοσμίως στις ηλικίες μεταξύ 18-59 ετών, οι άνδρες μοιάζουν απρόθυμοι να τη συζητήσουν με τον ειδικό Ανδρολόγο. Επιπλέον, μεγαλώσαμε πιστεύοντας κάποια πράγματα τα οποία με … + Περισσότερα “6+1 Μύθοι και Αλήθειες για την Πρόωρη Εκσπερμάτιση”

9+1 Μύθοι και Aλήθειες για τη Στυτική Δυσλειτουργία

« Η στυτική δυσλειτουργία δεν προσβάλλει νεότερους άνδρες!», «Ο άνδρας είναι σε θέση πάντα να επιτύχει στύση και αν κάποιες φορές δυσκολεύεται έχει σίγουρα στυτική δυσλειτουργία!», Είναι μόνο δύο από τους πιο συχνούς μύθους που αφορούν τις περιπτώσεις της Στυτικής Δυσλειτουργίας, τα συμπτώματα αλλά και την αντιμετώπισή της. Ποιοι είναι οι 9+1 … + Περισσότερα “9+1 Μύθοι και Aλήθειες για τη Στυτική Δυσλειτουργία”

Πρόωρη εκσπερμάτιση – Υπάρχει θεραπεία;

Η φαρμακοθεραπεία είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για τον αποτελεσματικό έλεγχο στην πρόωρη εκσπερμάτιση, ιδίως αν αυτή είναι πρωτοπαθής. Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται στη θεραπεία της ΠΕ είναι: Δαποξετίνη (Priligy™): είναι ένας βραχείας δράσης αναστολέας επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRI) και αποτελεί τη μοναδική εγκεκριμένη κατ’ επίκληση αγωγή για την ΠΕ. Διατίθεται σε δύο … + Περισσότερα “Πρόωρη εκσπερμάτιση – Υπάρχει θεραπεία;”

Ποιες είναι οι 3 θεραπευτικές προσεγγίσεις για τη στυτική δυσλειτουργία;

Θεραπευτική αγωγή πρώτης γραμμής Για τη θεραπεία των διαταραχών στύσης μπορούμε να ακολουθήσουμε διάφορες θεραπευτικές προσεγγίσεις. Η απόφαση λαμβάνεται από κοινού με τον ασθενή μετά από ολοκληρωμένη ενημέρωση για τα οφέλη και τους δυνητικούς κινδύνους που απορρέουν από τις επιλογές θεραπείας. Η ορθή αξιολόγηση της βαρύτητας της ΣτΔ, των αιτιών … + Περισσότερα “Ποιες είναι οι 3 θεραπευτικές προσεγγίσεις για τη στυτική δυσλειτουργία;”

Στυτική Δυσλειτουργία: Ποιες είναι οι απαραίτητες διαγνωστικές εξετάσεις;

Η κλινική εξέταση είναι στοχευμένη και επικεντρώνεται κατά κύριο λόγο στην εξέταση του πέους και των όρχεων. Γίνεται λεπτομερής επισκόπηση και ψηλάφηση, ενώ επίσης διενεργείται έλεγχος των μαστών, της τριχοφυΐας και ένας αδρός νευρολογικός έλεγχος. Η μέτρηση της αρτηριακής πίεσης και των σφύξεων, όπως επίσης η μέτρηση του σωματικού βάρους/ύψους … + Περισσότερα “Στυτική Δυσλειτουργία: Ποιες είναι οι απαραίτητες διαγνωστικές εξετάσεις;”

Αζωοσπερμία και IVF

Η αζωοσπερμία αποτελεί μια από τις σοβαρότερες μορφές ανδρικής υπογονιμότητας και απαντάται περίπου στο 1% των ανδρών του γενικού πληθυσμού και στο 10% των ανδρών που μπαίνουν σε διαδικασία διερεύνησης της γονιμότητάς τους. Μέχρι πρόσφατα, οι μόνες επιλογές των ανδρών με αζωοσπερμία ήταν η δωρεά σπέρματος και η υιοθεσία. Ωστόσο, … + Περισσότερα “Αζωοσπερμία και IVF”